Blogi uus aadress

Wednesday, July 10, 2019

Lembit Uustulnd: "Kapten. Avameri"

Eesti kirjanik Lembit Uustulnd on meremehe ametit pidanud üle kolmekümne aasta, ning tema sulest on ilmunud üheksa raamatut. Uustulndi esimene romaan “Kiikhobune Antverpenist” ilmus aastal 1998.

Sarjana plaanitud "Avameri" näitab mõlema kogemustepagasi olemasolu, kuna romaan on voolav nii meremeheõpikuna kui meelelahutusena.

„Avameri” on esimene osa romaanisarjast, mis jutustab kolhoosiajast 1980. aastate alguses. Saaremaa ühismajandi „Kaluri poeg” laevad püüavad merehõbedat nii rannikumerest, kui Aafrikast, ning eksootiliste sihtide lähedus eesti meremehele oli minu jaoks ootamatu ning väga põnev lugeda.



Lugu hargneb kahe peategelase eludes: Romaan algab noore kapteni Jaak Volmeri ametisseasumisega ning jälgib tema arengut püügireisil ohtlikes vetes. Paralleelselt jälgime kolhoosi esimehe Aivar Singi edulise karjääri ning luhtunud abielu samaaegset idanemist ja närtsimist, ja kirjeldatakse väga tundeliselt (ning kohati väga detailselt) mõlema noormehe rohkem või vähem tormilisi afääre merel ja maismaal.




"Kapten" on väga mõnus lugemine kerge meelelahutusena - on armastust, põnevaid konflikte, seksi, kaklusi, rämedat meremehehuumorit, paremaks inimeseks saamise lugusid, nii naiselikku kui mehelikku energiat ja kapaga huumorit. 


Samuti on romaanisarja esimene osa - vähemalt minu kui tavakodaniku jaoks - nagu meresõiduõpik, selgitused kala püüdmise ning selleks kasutatud tehnika, loogika, võtete ning hulljulgetena tunduvate ideede abiga on äärmiselt põnev ning lausa kutsub kaasa elama. 

Kohati väga lihtsakoelised (peaaegu veidi liiga läbinähtavad, aga see võib järgmises raamatus muutuda) suhtenarratiivid tasakaalustatakse ilmselgelt süvitsi minevate teadmistega mere- ning laevaelust, mis tõstab Uustulndi romaani ka tavapärasest öökapiromaanist astme võrra kõrgemale.

Autor on kirjutanud oskuslikult, haaravalt, ning jätnud piisavalt lahtisi otsi, et jätkata kahe raamatuga - nii kapten Volmeri püügireisi edusse kui Aivar Singi käekäiku on romaani lõpuks tekkinud tõeline emotsionaalne investeering. Ootan juba suure huviga järgmist osa.


Soovitan soojalt!

No comments:

Post a Comment