Blogi uus aadress

Wednesday, July 17, 2019

Theodor Storm: "Immensee"

Saksa kirjanik Theodor Storm (1817-1888) on üks olulisemaid saksa realismi esindajaid. Tema tuntuim teost "Kimliratsur" on lühidalt mainitud ning kiidetud ka minu blogis (link). Stormi realism on segatud romantiliste looduskirjeldustega, ning sellest tulenevalt on tema tundelistes figuurides ka teatud müstilised elemendid. 

"Kimliratsur" võiks olla pea et maagilise realismi, mitte realismi esindaja. Stormi suur armastus oma päritolupiirkonna Põhja-Saksamaa vastu ilmneb tema loomingus väga selgelt ning maastikke on kirjeldatud oskuslikult ja voolavalt.

Lugesin hiljuti Stormi lühijuttu "Immensee" (1849), mis on eesti keelde tõlgitud pealkirjaga "Mesilinnu järv", kuna "Imme" on saksakeelne sünonüüm sõnale "mesilane". 

Lugu räägib
kahest noorest hingest, Reinhard ning Elisabeth, kes sirguvad küll teineteise kõrval ning naudivad kodupaiga metsi ja järvesid, nende vahel oleks justkui sõnadeta side ning igavene kiindumus. Kuid kui Reinhardi tee kõrgema hariduseni ta linna asumisele viib, jäävad nende teed lahku, ja murtud südamega Elisabeth üritab kodukolde lähedalt troosti leida.

Loo kulminatsiooniks on Reinhardi naasemine Elisabethi uude kodusse aastaid hiljem.

Sisu kohta pole rikkumise vältimise eesmärgil palju rohkem võimalik öelda, kuna tegu on väga lühikese jutustusega, kuid kirjastiili ning vormi kohta võin kiita hulgaliselt. Jah, Storm on nö. "vanamoodne" kirjanik, tema figuurid on üpris šabloonsed, ning Reinhardi maakoju ihkava puhta südame ja linnas ootava elu vastalisus, tema armastus nii looduse kui kirjanduse ja kultuuri vastu vastanduvad nagu klassikaline Pflicht-Neigung ehk siis kohustuse ja kihu vastandumine saksa kodanlikus realistlikud kirjanduses ikka toimub. (Effi Briest jne.)

Kuid lugu on kirjutatud ehedalt kaunitest värvides, mõnusas oskuslikus tempos, ning kuigi on algusest peale üpris selge, mis juhtub, on Reinhardi ja Elisabethi õndsad maasika-aasa aastad kui see kaunis kild lapselikku naiivsust, mida keegi meist päriselt kaotada ei tihka, kuigi seda reaalses täiskasvanute maailmas enam leida võimalik ei ole.


Soovitan väga soojalt nii "Kimliratsurit" kui "Mesilinnu järve". 

Viimasest on tutvumiseks eestikeelset lõiku võimalik kuulata siit. (link)


No comments:

Post a Comment