Blogi uus aadress

Tuesday, October 23, 2018

Jaan Kross: "Keisri hull" (1978)

Eesti kirjaniku Jaan Krossi (1920-2007) sulest on ilmunud näidendeid, romaane, jutustusi, luulet ning memuaare. Krossi suurromaan "Keisri hull" on üks tuntumatest eestikeelsetest teostest, seda on tõlgitud üle 20 keelde ning Krossi on soovitatud Nobeli kirjanduspreemia laureaadiks. Romaani võib võrrelda mitme suure maailmakirjandusest tuntud autori loominguga.


"Keisri hull" on kirjutatud päevikuvormis ning jälgib toimuvat nö. neutraalse pealtvaataja perspektiivist. Romaani keskmes on Liivimaa Võisiku mõisa aadlik Timotheus Eberhard von Bock (1787–1836), kes abiellub skandaalses maneeris Eesti talutütre Eeva Mätlikuga. Romaani vormiks on Eeva vend Jakobi päevaraamat, mis jälgib nii Timo, Eeva kui ümberkondsete tegemisi.

Timo on pälvinud vapruse ning õilsa käitumise eest keiser Aleksander I sõpruse ning tema lähedaste suhete tulemiks on lausa võimalus abieluliidu sõlmimiseks keisri vallastütrega. Kuid Timo valib selle asemel pruudiks pärisorja ning julgeb keisrit tema valitsusmeetodites kritiseerida. Tema karistuseks on üheksa aastat vangistust ning seejärel koduarest, põhjendusega, et Timo on hull.

Timo keisrile lähetatud manifest on tänapäeva kontekstis täiesti tavaline poliitiline essee, kuid muidugi on keisri kritiseerimine 19. sajandi alguses ennekuulmatu kuritegu ning võib lõppeda vaid vangipõlvega. Konventsioonide murdmine ning enese põhimõtetele kindlaks jäämine on läbivaks teemaks eelkõige Timo kirjeldustes, kuid ka Eeva figuuris - raudrahulikult seisab naine oma mehe kõrval ning sirgub täisvereliseks aadlidaamiks, kes võimeline sakstega mitte ainult silmitsi seisma, vaid neid mitmes mõttes lausa ületab.


Timo hullumeelsus elik liberaalne mõtteviis ning tema keisrile lähetatud kiri avaldub romaani käigus poognate kaupa, ning selle argumentide üle suuremat mõtisklust ei esine - NSVLis ilmunud romaan eesti kirjaniku sulest poleks muidu ilmselt ilmudagi tohtinud. Kuid paralleelselt on ka väga huvitav jälgida Timo ja Eeva vahelist tegelasdünaamikat, ja sellest edasi minnes ka Jakobi elu, tema jutustusi armastusest ja vaikelu väärtusest, usaldusväärsete mõttekaaslaste leidmisest ja saatuse õelast huumorimeelest. Krossi romaanis on isegi vaatleja figuur kompleksne ning värviline tegelane, kes sulandub jutustuse maastikku.

"Keisri hull" on igal rindel täisväärtuslik jutustus, ajalooliselt huvitav, narratoloogiliselt põnev, kompositsioonilisel rindel avaldab jupikaupa oma saladusi, ning sisaldab mitut armastuslugu, pettumust, erootikat, vägivalda, poliitilisi mõttelende, filosoofilisi refleksioone nii eksistentsialistlikes kui eetilistes küsimustes. 

"Kõrge" aadliku elu ning mõtted, kirjutatuna "Lihtsa" talupoja perspektiivist, avab ka nende kahe pooluse vahel uutlaadi perspektiivi, sest tegelikult on inimesed võrdsed ning Timo püüdlused talupoegadele rohkem vabadust kätte võidelda on ainuõige teguviis.

Huvitavaid mõtteid leiab "Keisri hullust" ohtralt veel, kuid jätaksin ülejäänud avastamise hea meelega lugejale.

Krossi romaan on üliväärtuslik lugemisvara. "Keisri hull" on Eesti kirjanduses ajalooliselt tähtis nii 19. kui 20. sajandi kontekstis, ja sisuliselt ka tänapäeval. Soovitan seda väga soojalt igaühele.


No comments:

Post a Comment