Blogi uus aadress

Wednesday, June 5, 2019

Juli Zeh: "Mängusoov" (Spieltrieb, 2004)

Saksa autor Juli Zeh (sünd. 1974) on avaldanud käputäie romaane, samuti lühijutte ja näidendeid. Tema teosed on Saksamaal tuntud ja kiitust pälvinud. Tema romaan "Mängusoov" (Spieltrieb, 2004) ilmus 2013. aastal ka filmilinal.

Zeh debüütromaan "Kotkad ja inglid" mulle erilist muljet ei avaldanud (blogi link), "Mängusoov" seevastu jättis tugeva jälje.


Tundeteaduste uurijad on tõestanud, et kui loetule on parasjagu reageerimas emotsionaalne aju, lülitatakse pragmaatiline aju osa välja või vähemalt lükatakse tagaplaanile. Sellele vastavalt on Zeh juba oma peatükkide pealkirjades selgitanud, mis toimub, et alaealiste vaheline seks ning keerulise iseloomuga noorukitega täidetud erakoolis aset leidvad ebaeetilised sündmused juhatatakse koheselt sisse.




Üldpildis oleks justkui tegu tavalise gümnaasiumiintriigiga: puutumatu mainet nautiv ning omaette hoidev Ada, kel justkui puuduks nii hirm kui empaatiavõime, kohtub klassis uue ning huvitava staatust nautiva sama julma ning nutika Aleviga, ning nende plaanid hakata rikkuma ühe õpetaja elu viivad väga kahtlase väärtusega sündmusteni. Kas inimlik südametus ning puhtast huvist tulenev põhjatu julmus on mõlemale noorele tõeliselt omane, ilmneb kui õpetaja Smuteki abielu ning maine tõsisesse ohtu satuvad. Lõppkokkuvõttes pole keegi moraalselt veatu.


"Mängusoov" põhineb teoorial, et eksistents on mäng, ning vastase puudumisel tuleb luua enesele vastane, kes võiks aga olla võrdväärne. Alev on kaheksateistaastane noormees, kes võlub ning võrgutab Ernst Blochi nimelise gümnaasiumi ilusaimad ja targemad tütarlapsed. Kuid Ada, kes erineb teistest nii väliselt kui sisemiselt, ei tunne selliste intriigide vastu huvi. Koos alustavad noored mängu õpetaja Smuteki vastu, kasutades Ada kehalisi ning emotsionaalseid eeliseid, kuid romaani käigus pöörduvad mängukaaslased teineteise vastu.

Kes lõpuks kelle päästjaks saab, ning kes eetiliselt tõsiselt väära ning lõpuks kriminaalse mängu võitjaks osutub, on üpris üllatav ning pehme lõpplahendus väga karmile jutustusele.


"Mängusoov" on arvestades selle sisuga üles ehitatud nii, et tavakodanikul oleks võimalik selle lugemist taluda. Loo keskmes on siiski neljateistaastane tüdruk, kes kasutab seksi mõjutusvahendina ning kel tunduvad puuduvat igasugused emotsioonid. Kuid kuna alustatakse ning võimendatakse Ada perspektiivi, tema sitkust ning empaatia puudumist, tema nutikust ja karmatust, oleks justkui loogiline, et Ada ja Alevi gümnaasiumi valitsejateks saamine allub psühholoogiliselt karja allutamise põhimõttele. Kuid siis selgub ikkagi, et Alevi motivatsioon on käsutada kõiki inimesi tema ümbruses ning omada täielikku kontrolli nende kehade, soovide, käitumise ning kapitali üle.


Kui Ada poleks Ada, tunduksid Alevi teod tõeliselt tülgastavad, ning Smuteki tundelisus on mingil hetkel nagu rõve nõrkus. Selles loos ei ole klassikalisi tegelasi, et kangelasi ega kurjategijaid, on vaid täielik moraalne nihilism kui valitsev põhimõte. Ainult tugevalt analüütiline mõistus on võimeline nägema "Mängusoovis" sellist intellektuaalset väärtust nagu mina selles leidsin. Poliitilised, psühholoogilised, moraalsed ning eksistentsialistlikud dialoogid Ada ja Alevi vahel ning asjaolu, et näidatakse kõiki kolme perspektiivi, annab lugejale rohkem võimu kui ainult Ada silme läbi nägemine, ning võimaldab rohkem empaatiat ja arusaamist. 

Arusaamine, kui puhtalt kirjeldada mis romaanis toimub, jääks ilmselt täielikult ära. Kuna aga igas keerulise mineviku või kompleksse iseloomuga noorukis on potentsiaali muutuda empaatiavabaks õõnesvormiks ja kodus armastusest või hellusest vajaka jäänud lapsel on kombeks otsida armastust mujalt, taipamata selle kehalist või tundelist olemust, on nii Ada kui Alev vägagi usutavad tegelased.

Zeh on kirjutanud millestki, millest vähesed oskavad jutustada tõeliselt, pragmaatiliselt, räigelt, julgelt ning siiski empaatiaga. Minul vähemalt on kõigi tegelaste suhtes säilinud mingisugune empaatia.

"Mängusoov" on räige ja kohutav romaan, aga neile, kel on psühholoogilist analüüsilusti ja moraalset paindlikkust taskus, võiks Zeh' menuk muljetavaldavalt suures koguses pinget pakkuda.

Soe soovitus tugeva närviga lugejale.



No comments:

Post a Comment