Blogi uus aadress

Wednesday, August 1, 2018

Kurt Vonnegut: Esseed

USA autor, näite- ning ulmekirjanik, aktivist ja humanist Kurt Vonnegut (1922-2007) on avaldanud lühijutte, esseesid, artikleid, romaane, näidendeid ning memuaare.

Vonneguti loomingul on keskne on sõjavastane ning selles raames ühendriikide vastane toon, tema romaanidele on aga samuti omased satiirilised elemendid ning reaalsuse piire ületav must huumor.


Hiljuti lugesin uuesti Vonneguti ulmesatiiri "Tapamaja, korpus viis ehk Laste ristisõda" - lähemalt siin (link).

Kuid otsustasin Vonneguti nö. ilukirjandusest hetkeks eemalduda ning kätte võtta tema esseekogumik "A man without a country - A Memoir of Life in George W. Bush's America" ehk umbes tõlgitult "Riigita mees - memuaarid George W. Bushi Ameerikast".


Tegu on üpris selgelt kergeloomulise, kuid Vonneguti isiklikke veendumusi väljendava lühivormis kirjutatud esseekogumikuga, mis täis muhedalt vormitud tsitaate autori poliitiliste, moraalsete ning muudlaadi vaatenurkade kohta.

Vonnegut räägib oma elust, kapitalismist, maailmakaubanduse suurjõudude pattudest, Ühendriikide suurkujudest, töölisklassi tugevuse imetlusväärsusest, maailmarahu ideaalidest, suhetest meeste ja naiste vahel, vanadusest, poliitilisest radikaalsusest ja kunsti kunstilisusest - ehk siis praktiliselt kõigest, mille üle üks mees oma üle kaheksakümne aasta pikkuse elu jooksul võiks mõtiskleda.



Kogumik pole mitte ainult täidetud tekstiliste tsitaatidega, vaid iga peatüki algusesse on sätitud tekstifoto, mil ühelauseline tsitaat. Ilmselgelt on tegu Vonneguti sissejuhatusega algajale ning huvilisele.


Üldiselt on Vonneguti esseede kogumik ladusalt ja meelelahutuslikult kirjutatud ning neile, kes tema romaanidesse süveneda ei viitsi, pakub kindlasti hea tutvuse autoriga - stiililt ning mõtetelt leiab sellest raamatust enamiku autori põhiteemadest, mis ka romaanides esinevad, kuid selgemas vormis ning mitte nagu tihti romaanides mitmekihilise iroonia alla peidetuna.


Kuid Vonneguti fännina ütleksin, et see pisike raamat jääb veidi pealiskaudseks ja lihvituks, ja loeksin pigem uuesti mõnda Vonneguti mahukamatest romaanidest, kaevaksin iseseisvalt tema mõtetest välja tema seisukohti ja ei jääks nende heitamistega kauemaks istuma.

Seega - kui soovite Vonneguti seedida kõige mahedamas vormis, lugege antud esseede kogumik läbi, ta lendab ühe õhtu saatel mööda. Kuid minu arvates on palju põnevam süveneda mõnda Vonneguti romaani.

No comments:

Post a Comment