Blogi uus aadress

Wednesday, August 28, 2019

Celeste Ng: Everything I Never Told You (2014)

Hiina-USA autor Celeste Ng (sünd. 1980) on avaldanud kaks tänaseks tuntud ning populaarset romaani: eelmisel aastal eesti keelde tõlgitud "Sädemest tõuseb leek" (Little Fires Everywhere, 2017) ning debüütromaani Everything I Never Told You (2014). 

Sisukirjelduse põhjal on ka uuem romaan väga huvitav, ning meenutab veidi segu Rothi "Ameerika Pastoraalist" ning "Kuidas tappa laulurästast" - arvan, et järgmisel aastal jõuan ka selle teoseni. Kuid täna räägime Ng debüütromaanist Everything I Never Told You.



Romaani pealkirja võiks tõlkida umbes "Kõik, mis jäi sulle ütlemata" või "Kõik, millest vaikisin" - jutustus on perest, kus igal pereliikmel sügavad sisemised haavad, ning puuduv enesearmastus, ja sellest tulenevalt valitseb individuaalne depressioon, mis on aga iga pereliikme individuaalne saladus.

Ng mängib edukalt ajahüpetega: Romaani keskmes on sündmusena tegelikult Lydia Lee uppumissurm aastal 1977, kuid loo tuum on Lydia vanemate kohtumis- ning armastuslugu, mis saab alguse aastal 1957, ning Ida-Lääne kultuurikonflikti tagajärjed, mida mõlemad abielu vältel kogevad ja tunnevad.


Ng romaani idee on, et isikliku sisepinge ja hirmu eneses hoidmine ja sellest tulenevad ületamatud seinad ja müürid rikuvad igasuguse intiimsuse ja reaalselt südame, hinge või elu jagamise võimalikkuse. Tema figuurid püüdlevad küll teineteise õnne poole, kuid ei julge käituda egoistlikult, millest saab alguse nende individuaalne luhtumine ja sellest sugenev depressioon. Vanemate võimetus enese sisse kodeeritud eelarvamusi ja hirmusid ületada põhjustab suure tühjuse, mis hakkab vaikselt närima ka laste kallal.

Olukorda ei muuda paremaks asjaolu, et segupäritoluga lastel pole 1970ndatel aastatel veel sugugi kerge elu, mis puutub suhetesse koolilastega, kes imiteerivad oma käitumises oma kitsarinnalisi, konventsionaalsesse elustiili pigistatud vanemaid, kel puudub igasugune empaatiavõime ning kultuuriline silmaring. Sellest lähtuvalt Lee pere lapsi kiusatakse ning neile vaadatakse ülevalt alla.


Psühholoogiliselt on lahatud mitut perspektiivi, ja nii pereisa, kes tütre surma järel murdub, kui pereema, kes aastaid tagasi perekonda oma isikliku õnne nimel hüljata üritas, kui lapsed ja nende igapäevaselt rusuv elu on kirjeldatud väga huvitavalt. Vanemate sõnadeta väljendatud halvakspanu teineteise suhtes ja võimetus täielikult ühistele sihtidele pühenduda, nende lahkuelamine ja armastuse kadu on lastele nähtav, ning selle tagajärjed traagilised.


Ng on kirjutanud mitmekihilise, realistliku ning kultuurilooliselt äärmiselt huvitava loo Ida ning Lääne kohtumisest kahe tavalise inimese näitel; ning näidanud asiselt, kuid tundeliselt üldinimlikke puudujäämisi inimestes, kes loodavad oma õnne leida iseennast kaotades.

Kokkuvõtvalt: Everything I Never Told You on nukker, nutikas, silmaringi laiendav ning inimlikult ajatu romaan.

Soovitan soojalt!

No comments:

Post a Comment