Blogi uus aadress

Wednesday, May 22, 2019

Patrick Rothfuss: "Targa mehe hirm". "Kuningatapja kroonika" II päev

Ameerika Ühendriikide fantaasiakirjanik Patrick Rothfussi (sünd. 1973) "Kuningatapja kroonikat" peetakse viimaste aastate tugevaimaks debüüdiks fantaasiakirjanduses, tema maailma võrreldakse Tolkieni Keskmaaga. "Kroonikast" on tänaseni ilmunud kaks osa, ning kolmandat oodatakse peatselt.


Esimene romaan "Tuule nimi" käsitleb protagonist Kvothe esimese päeva jutustust, ning teine romaan "Targa mehe hirm" jätkab sellele vastavalt teisel päeval jutustatuga. Nimelt on tormilist elu näinud ja elanud Kvothe taandunud kõrvalise küla kõrtsipidajaks ning varjab oma tegelikku isikut kohalike eest, kuna on karta, et miski jälitab Kvothet ja tema elu võib olla ohus. Romaan algabki põneva kirjeldusega sellest, kuidas Kvothe täielikus vaikuses oma surma ootab.



Teise romaani sisuks on nii Kvothe areng Ülikoolis kui tema reisid teistlaadi maailmadesse: noormees takerdub keerulistesse konfliktidesse, ning tal soovitatakse ebasoodsate juhtumiste tagajärjel Ülikooli maine kahjustamise vältimiseks semester puhkust võtta. Kuna Kvothe kuulub Edema Ruh rändrahva hulka, on tal võrreldamatu anne lauto mängimiseks, ning sellest lähtuvalt leiab noormees koha kaugema linna kõrge aadli soosingus. Kuid loomulikult ei jäta vaenulikud jõud rahule ei Kvothet ega tema soosijat...

"Targa mehe hirm" tegeleb juba tuntud teemadega nagu Ülikooli müstiline raamatukogu ning sealsete meistrite õpetatavad saladused, Kvothe pere mõrvanud Chandriani leidmine, ning Tuule nime otsimine. Sellele lisanduvad aga sekeldused Alveroni õukonnas, ning täiesti ootamatult tuleb Kvothel alustada õpinguid hoopis teistlaadi ülikoolis, et päästa teda aidanud kamraadi maine ja elu.


Rothfussi kompleksne ning põnev fantaasiamaailm laieneb "Targa mehe hirmus" veelgi enam, ning lisaks sellele minnakse süvitsi Kvothe võimalikus armastussuhtes müstilise Dennaga, kes pidevalt muudab nii oma nime kui asukohta.


"Kuningatapja kroonika" teine raamat on tunduvalt raskem ja mahukam kui esimene, ning ka seda oli võimatu käest panna algusest lõpuni välja. Soovitan fantaasiafännidele tugevalt Rothfussi raaamatuid, ning jään suure huviga ootama kolmanda päeva jutustust.


No comments:

Post a Comment