Blogi uus aadress

Wednesday, May 8, 2019

Heinz Strunk: "Kuldne kinnas" (Der goldene Handschuh, 2016)

Saksa kirjanik, ajakirjanik, saatejuht ning muusik Heinz Strunk (sünd. 1962) on kirjutanud käputäie romaane ning enamik neist on kas autobiograafiliste või tõsieluliste sugemetega. Tema 2016. aastal ilmunud "Kuldne kinnas" (Der goldene Handschuh) põhineb sarimõrvari Fritz Honka elul.

Strunki romaan on meeleolult veidi nagu Aronofsky 2000. aasta film "Reekviem unistusele" - põhjakäinud tegelaste poolusel on mõtted ja unistused asjadest, mis keskmisele töötavale ja funktsionaalsele inimesele tunduvad täiesti tavalistena - sõpradega välja minna, uusi riideid omada, iga päeva midagi süüa. Romaani teine pool räägib Hamburgi jõukamatest kodanikest, kel aga puudub võime luua toimivaid inimsuhteid ning kes inimsuhete tasandil samalaadselt pooletoobilisi ning enamasti purjus peaga toimetatud suhteid otsivad. 


Mingil hetkel satuvad kõik tegelased "Kuldse kinda" kõrtsi, kus iga baari ääres istuja on esmapilgul üpris rõve ja hullumeelne - ning järgmisel pilgul veelgi enam mõlemat.

Peategelaste inimlikkust on kirjeldatud tragikoomilisel moel - Honka on ise oma elu jooksul kogenud vaid hülgamist, vägivalda, julmust ning mingil hetkel alla käinud ja alla andnud. Vältida tuleks empaatia säilimiseks muidugi asjaolu, et Honkale meeldib naisi tükkideks raiuda.


Aspektikaupa ongi "Kuldset kinnast" ainuvõimalik kirjeldada, sest tegelastel pole tegelikult omavahel suuri seoseid. Strunk näitab, kuidas igat elulaadi esindav isik võib olla üdini psühholoogiliselt väärastunud, võimetu elus hakkama saada, ning võimeline ebainimlikeks tegudeks. Raamat on üldpildis üpris kole ja nukker.


Kuid seesinane inimlikkuse aspekt, mis kõigi tegelaste puhul samuti kirja pannakse, nende lootused vähemalt midagi head leida ja elus edasi jõuda - isegi kui nende puhul tähendaks edasijõudmine, et oleks olemas üks inimene, kes neile ülevalt alla ei vaataks ja neid mõistaks - kaalub grotestkse patoloogia vähemalt veidikene üles.

Psühholoogilise romaani fännidele on seesama patoloogia muidugi ääretult huvitav lugeda ja kes nõrga närvi all ei kannata, leiab "Kuldse kinda" näol vääga huvitava lugemiselamuse.


Julgetele soovitan soojalt!


No comments:

Post a Comment