Blogi uus aadress

Tuesday, November 5, 2019

Kate Chopin: "Virgumine"

USA autor Kate Chopin (1850-1904) kirjutas peamiselt lühijutte ning on avaldanud ka kaks romaani. Tema loomingu tegevus toimub enamasti Louisianas, kus autor suure osa oma elust ka veetis. Chopin oli progressiivne autor ning tema looming sai sellest lähtuvalt ka üpris ohtra kriitika osaliseks. Sellest lähtuvalt ei saavutanud autor oma eluajal ka erilist edu.

"Virgumine" (The Awakening, 1899) on Chopini teine romaan. 19. sajandi lõpus olid ideed nagu naisprotagonisti emotsionaalne ning seksuaalne areng eneseteadlikuks, sõltumatuks indiviidiks ja isiklike sihtide poole püüdlemine ning abikaasa tiiva alt lahkumine ennekuulmatud. Moraalset halvakspanu põhjustasid eelkõige truudusemurdmine ning seksuaalne avameelsus, kuid üldiselt kritiseeriti oma mõtteid vabalt avaldavat ning ühiskondlikest normidest mitte hoolivat naisprotagonisti loomulikult peaaegu et veel hullemini.



Chopini romaani peetakse D. H. Lawrence'i ning Simone de Beauvoiri loomingu eelkäijaks. Lugesin Lawrence'i "Leedi Chatterley armukest" suure huviga, sest tegu on teravmeelse psühholoogilise ning seksuaalse analüüsiga nii naiselikkuse kui inimese üldise loomalikkuse ja mõistuse ning konventsionaalse elu vastandumise teemadel. Sellega võrreldes on "Virgumine" vaid malbe vihje seksuaalsele vabanemisele. Chopini romaanist pole leida ei käredat keelepruuki ega paariviisilist alastust. Antud eesmärkide saavutamiseks tuleks lugu võib-olla veelgi putitada, ning lubada oma protagonistile paremat ning tugevamat lõppu kui romaani faktiline ning pettumust tekitanud lahenduskäik.

Mõtteline, emotsionaalne ning logistiline iseseisvumine toimub, ning kuigi sõltuvussuhted meestega säilivad, on protagonistile omane teatud areng. Võib küll ette kujutada, et aastal 1899 ei sobinud sellist kirjandust ei luua ega lugeda. Et Chopin avalikkuse ette tuli, on ajastu kontekstis imetlusväärne tegu.


Chopini teosed taasavastati 1970ndatel aastatel, mil feministlik liikumine tugevama tuule selga sai ning "Virgumine" tõlgiti eesti keelde Loomingu Raamatukogu sarjas aastal 2002. Sellest lähtuvalt on võimalik tema naisprotagonisti emantsipatsiooni jälgida nii inglise kui eesti keeles.

Kuigi arvasin romaani olevat meeldivalt ning ladusalt kirjutatud, soovitaksin aga siiski ennemini lugeda D. H. Lawrence'i "Leedi Chatterley armukest", mis on tunduvalt haaravam, tugevam ning teravam.


No comments:

Post a Comment