Blogi uus aadress

Wednesday, January 21, 2015

Shreyas Rajagopal / Shrey: Saltwater (2014)

India kirjanik Shreyas Ragajopal, autorinimega Shrey, avaldas oma esimese romaani Saltwater (saksa keeles huvitaval kombel Scar City) eelmisel aastal ja on juba teist kirjutamas. 28-aastane Ragajopal soovis 12-aastasest peale saada pankuriks, kuid otsustas hiljuti pärast pikemat matka Himaalajas, et on aeg oma elule tagasi vaadata ja kirjapandud fragmentidest sai aja jooksul täierinnaline romaan.

Saltwater on euroopa kirjandusmaastikul (veel) suhteliselt tundmatu romaan ja meenutab noore Ellise loomingut - noored rikkad tülpinud inimloomad narkootikumide, pidude, kihutamise ning vahekordade tsüklis, kodused suhted ja suhted iseendaga vägagi sassis, hingestatud eksistens häguse mälestusena lapsepõlve magamistoa kummuti alumises sahtlis peidus.

Romaani protagonist Rish on küll tudeng USAs, kuid pöördub vaheajaks tagasi kodulinna Mumbaisse (paralleel Ellis üks). Selle aja jooksul avaneb lõik-lõigult Rishi minevikudraama (paralleel Ellis kaks), suitsiid ja sellega seotud murtud südamed ning saladused (paralleel Ellis kolm), hukkunud süütu loomaga seotud protagonisti ärritav draama (paralleel Ellis neli) ning edutu taaskohtumine noorpõlve kallimaga (paralleel Ellis neli), lõpuks suur klimaktiline draama ja tagasipöördumine õndsasse apaatiasse kodust eemal (paralleel Ellis viis).

Ilmselgelt tuleks neil, kel Ellise "Vähem kui null" või "Keiserlikud magamistoad" värskelt loetud, veidike vahet pidada, sest Rajagopal ongi Mumbai Ellis, veidi emotsionaalsema stiiliga. Rishi figuur on mingil määral huvitav, tema katkine perekond ja keerulised suhted neiudega, kellesse tema kord armus, kes temasse kord armusid ja kõik need vahepealsed pikajalgsed, Rishi samameelt sõbrad, mõned huvitavad kõrvalfiguurid nagu vankumatu optimismiga õnnistatud tätoveerija Tuku ja episoodid politsei sekkumisest pidutsemisse ja sellega seotud põgusatest pilkudest reaalsusesse moodustavad üheskoos üpris sujuvalt loetava katkist elu kirjeldava romaani.

Minu jaoks andis juurde Mumbai nostalgia, kuna olen selles linnas paar päeva veetnud ja tean, mis tunnet Shrey kirjeldab. Nendele pidudele mind muidugi keegi ei kutsunud. Aga olgu.

Kui kohtate seda romaani, võtke kätte. Mitte suurepärane, kuid täiesti meeldiv lugemine.

No comments:

Post a Comment