Blogi uus aadress

Wednesday, February 3, 2016

Ekskurss filmilinale: "Carol" (2015)

Esmakordselt detsembris filmilinale saabunud "Carol" räägib kahe väga erineva naise muredest, sõprusest, armastusest ning romantilistest suhetest meestega nende ümbruses ning teineteisega.


Filmi keskmes on jõuka mehega õnnetus abielus oleva Carol Airdi suhe abitöölisena kaubamajas jõulukingitusi müüva tagasihoidliku fotograafi tööst unistava Therese Belivetiga. Puudutatakse mitmeid keskseid küsimusi: rikas versus vaene, vana versus noor, samasooline armastus versus heteroseksuaalne armastus, konventsioonide järgimine versus alternatiivne eluviis, ootushoiakud traditsioonilistes ning ebatraditsioonilistes suhetes, karjäär versus unistused ning iseendana versus marionetina elamine.


Tõsised probleemid iga tavalise indiviidi elus, kuid tegu on lesbiliste naistega 1950ndatel aastatel - Patricia Highsmith kes kirjutas romaani, millel film põhineb, avaldas selle 1952. aastal pseudonüümi all, sest lesbitemaatika oli tol ajal niivõrd skandaalne.


19-aastane Therese on küll enam-vähem stabiilses suhtes, kuid kui kaubamajja tuleb tunduvalt vanem Carol, kes otsib oma tütrele jõulukingitust, lendavad naiste vahel sädemed ning järk-järgult sõbrunevad naised kuni nende tõmme jõuab seksuaalse tasandini. Nad otsustavad oma meestest lahti öelda ning koos puhkusele minna, kuid sellega kaasnevad mitmed raskused.

Carol on küll enam kahe jalaga maa peal ja ei karda suhet niiväga kui Therese, kel alguses probleeme oma identiteediga üleüldse toime tulla, kuid oma tütre heaolu nimel tuleb Carolilgi nii mõndagi ohverdada.

Carol on oma elus õnnetu ning kannatab oma eksistentsi tühjuse all, samal ajal kui Therese kannatab võrsuva kunstnikuna pigem vahendite puudumise all, kuid tunneb eraelulisel tasandil samuti, et tema boyfriend temaga ei sobi. Caroli piinad on teadlikud, Therese'i kurbus alateadlik. Seetõttu: nii väliselt kui sisemiselt on glamuurne, kuid kurva pilguga Carol Therese'i jaoks paeluv.


Naiste meeskaaslased on keskmised tegelased oma heade ja vigadega - mõlemad aktsepteerivad suhet kui võrdväärset suhtele nende endiga, kuid hindavad paralleelselt traditsioonilisi radu enam: Therese'i kutt üritab talle selgeks teha, et suhtel Caroliga pole tulevikku, kuid kasutab tooni, mis annab mõista, et pigem lõpeb suhe Caroli vanuse ning kogemuste ja sellest tuleneva lühiajaliste suhete pooldamise tõttu kui omasoolise suhte naeruväärsuse tõttu. Antud toon mõlema mehe poolt on värskendav suhtumine ning üllatav, et 1950ndatel selline suhtumine eksisteerib. Või siis on mõlemal naisel siiski õnnestunud leida piisavalt intelligentne mees, seega kompliment taas naistele.

"Caroli" temaatika pole uus ega erakordne, kuid kuidas seda käsitletakse, on vaatamist ning jälgimist väärt: näitlejatöö on suurepärane, tempo, muusika, värvid ning kaameratöö annavad kokku imeilusa, pehme, kurbliku, refleksiive tooni ning narratiiv istub sellesse nagu valatult. Vanakooli Hollywood kergitab kaabut.



Kõigi elementide vägagi õnnestunud koostöö teeb "Carolist" tõelise vaatamiselamuse. Lõpus küll tundub, et oli ju alati teada, mis juhtub, kuid kuidas see teostatakse, on väga hästi tehtud. "Carol" on pehme, soe ja vaikne inimlikkuse anatoomia rasvakriitidega joonistatud armastuse lugu.

Vaadake! Nautige!

imdb link
filmiveeb
Ralfi nurk

No comments:

Post a Comment