Blogi uus aadress

Wednesday, May 13, 2015

100. Michel de Montaigne: "Esseed"

Prantsuse renessansiaja kuulsamate mõtlejate hulka kuuluv Michel de Montaigne (1533–1592) on essee mõiste esimene kasutaja. "Essai" tähendab prantsuse keeles umbes "katse", Montaigne nägi neis kirjaproovides katseid oma mõtete kirjapanekuks.

Kogumik "Esseed" sündis 1570–1592, esimene ports ilmus juba 1580. Idee oli kirjeldada kaasmaalaste puhul tähele pandud kalduvusi ning loomuomadusi ja nendega seotud mõtisklused kirja panna. Teemad on laialdased: Esseed on sarnased tänapäeval esseena mõistetavatele lühidatele argumentatsioonidele teatud loomuomaduste või inimlike harjumuste teemadel ning on kogutud laiematesse teemade kompleksidesse nagu näiteks Kurbusest, Valetamisest, Laste harimisest, Sõprusest, Valitsemisest, kuid ka kaasaegsetest või teatud paikadega seotud tavadest.

Montaigne on veidi kergema tooniga kui moraalifilosoofid või poliitiliselt iseend liig tõsiselt võtvad mõtlejad, tema esseed sisaldavad sama palju anekdoote kui moraali, Montaigne'i "Esseed" on olnud eeskujuks Descartes'ile, Rousseau'le, Nietzschele ning mitmetele teistele Euroopa mõtlejatele.


Kuna tegu pole just klassikalise romaaniga, omab Montaigne'i "Esseede" kogumik siin erilist kohta ning nii subjektiivne kui objektiivne soovitus oleks vähemalt pilk esseedele heita - teemad on selgelt eristatud, seega saab siinkohal igaüks on huvidest lähtuda.

Internetis inglise keeles täiesti olemas:

Gutenberg.org täistekst inglise keeles (link)

...ning vaid paar katkendit eesti keeles. (link)

Artikkel La Gazette'is (link)

2 comments:

  1. Montaigne'i esseed on eesti keeles raamatutena ilmunud Kristiina Rossi väga heas tõlkes.
    Seoses Montaigne'i mõtteviisi levikuga Eestis ja maailmas soovitan lugeda Tartu Ülikooli Kirjastuse Kaasaegse mõtte sarjas mullu ilmunud maailmakirjanduse professor Jüri Talveti esseekogumikku "Kümme kirja Montaigne'ile. "Ise" ja "teine"", mis võiks Teile huvi pakkuda ka selles leiduvate romaanikommentaaride tõttu.

    ReplyDelete