Blogi uus aadress

Wednesday, November 4, 2009

2. Jane Austen, England: Pride and Prejudice

Wiki tutvustus:
Pride and Prejudice is a romance novel by Jane Austen. First published on 28 January 1813, it was her second published novel. Its manuscript was initially written between 1796 and 1797 in Steventon, Hampshire, where Austen lived in the rectory. Originally called First Impressions, it was never published under that title, and in following revisions it was retitled Pride and Prejudice.

The book is narrated in free indirect speech following the main character Elizabeth Bennet as she deals with matters of upbringing, marriage, moral rightness and education in her aristocratic society. Though the book's setting is uniquely turn of the 19th century, it remains a fascination of modern readership, continuing to remain at the top of lists titled "most loved books of all time", and receiving considerable attention from literary critics. This modern interest has resulted in a number of dramatic adaptations and a plethora of books developing Austen's memorable characters further.

To date, the book has sold some 20 million copies worldwide.


Minu arvamus:

Olles eelevalt filmi näinud ja selle kvaliteedis veendunud, olid ootused Austeni tuntuima teose suhtes muidugi suured, mis oleks võinud raamatu muljet mingilgi määral tuhmimaks muuta. Aga oh, ei! Raamat ületab kahtlemata igasuguste filmide kvaliteedi ja paneb igal skaalal esimesest leheküljest viimaseni dialoogi terava huumori, lõpmatu väljendusrikkuse ja kompositsioonitäiuslikkusega ära.

Tõsi see on ja selgelt välja tuleb, et Elizabeth on prejudice ja mr. Darcy pride. Ja nii ilus on nendevahelist dünaamika ökosüsteemi ja teiste organismide liikumist ja osalust selles jälgida. Aga puhast ja kaunist armastust jälgides saab samaaegselt seedida ka hägusema moraaliga tegelaste õnne sillutamise võimalikkust ja õnnestumist.

Suurepärane lugu, haarab enesesse algusest lõpuni. Nii pea- kui kõrvaltegelaste iseloomud nii värvikalt kirjeldatud, unustamata sealjuures imeilusat arhitektuuri ja loodust kangelaste ümbruses. Ja mida saabki rohkem öelda, kui et lugege kindlasti.

Uhh, mis hea kogemus : )

3 comments:

  1. Ma kirjutasin eile siia pika kommentaari, kuidas ma lihtsalt armastan 2005. aasta filmiversiooni, kus mr. Darcyt mängib üliseksikas Matthew Macfadyen. Mees on külm nagu jää, aga kui ta naeratab, on terve maailm päikest täis! Ja isegi minu kalk süda sulab. Sellesse naeratusse võib lihtsalt armuda.

    Raamat oli varem mu ema lemmik.

    ReplyDelete
  2. ...aga kuhu su kommentaar kadus? :-O

    Ojaa, sellestsamast versioonist ma räägingi. ma ütleks, et ta on parem mr Darcy kui vastavasisulistesse rollidesse lausa liiga tihti paigutatud Colin Firth. Aga raamat on tõesti, tõesti veel parem. :)

    ReplyDelete
  3. Ma ei tea. Tulnukad röövisid mu kommentaari. Või on süüdi rahvusvaheline luurekeskus :D Jee, vandenõud!

    ReplyDelete